Sunday, November 22, 2009

Rodzaje tłuszczów, czyli co nas zabija

Trafiłem na bardzo ciekawy artykuł o tzw. tłuszczach trans, czyli utwardzonych tłuszczach roślinnych. Co ciekawe w Polsce nie ma obowiązku umieszczania informacji o ich użyciu na etykietach produktów spożywczych. Cały artykuł jest dość ciekawy, i polecam jego lekturę, ale oprócz uświadomienia problemu chyba najbardziej przydatna jest tabelka na końcu artykułu:



source: Tłuszcze trans: ukryty zabójca

ZFS w okopach

Dlaczego piwo powinno podawać się z pianką

Nie tylko ze względów estetycznych piwo podaje się z kilkucentymetrową czapką z piany. To właśnie jej warstwa chroni piwo przed niszczycielskim działaniem tlenu na niektóre jego składniki i pozwala mu dłużej zachować aromat. Z tego względu szklanki lub kufle powinny mieć taką wielkość, aby można było jednorazowo przelać do nich całą zawartość butelki - stopniowe dolewanie jest niekorzystne dla smaku i jakości.

menshealth.pl: In piwo veritas