Thursday, July 9, 2009
żyto w zachodzącym słońcu
Poniższe zdjęcie chciałem zrobić wiele razy. I jakoś wiele razy się za to zabierałem. Generalnie zboże (jakiekolwiek, nie tylko żyto) w zachodzącym słońcu ma taki szczególny kolor. Jak już wspominałem, wiele razy próbowałem uchwycić ten blask i ten kolor ale jakoś nigdy dotąd nie udało mi się tak chwycić światła. Na żywo wygląda to dużo lepiej, niż na poniższym zdjęciu ale i tak się cieszę, że choć częściowo udało mi się uchwycić ten klimat.
jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami jak przyrządzić ? Ano banalnie. Kupujemy w sklepie gotowe zamrożone i przywozimy do domu. Warto też kupić boczek podwędzany z 15 dkg. Stawiamy na gaz garnek z 3/4 wody i czekamy aż woda się zacznie gotować. Jak zaczyna wrzeć wsypujemy do wody trochę soli i kapkę oleju a następnie wrzucamy do garnka pół paczki pierogów. No chyba, że ma to być porcja dla dwóch osób, to wrzucamy całą paczkę. Tuż po wrzuceniu pierogów do garnka, warto przemieszać pierogi, żeby nie przylgnęły do dna garnka. Pierogi mają się gotować 10 minut. W międzyczasie kroimy boczek na ładne kostki i czekamy. Jak minie równo 5 minut od momentu wrzucenia pierogów do wrzątku, nastawiamy patelnię na gaz i po chwili wrzucamy pokrojony boczek, żeby się spiekł. Dzięki temu nie będzie zbyt spieczony, gdy pierogi będą gotowe. Z chwilą gdy minęła 10 minuta gotowania się pierogów, odsączamy wodę z garnka i wrzucamy pierożki na talerz. Następnie sięgamy po patelnię i nasze (gotowe już i niezbyt spieczone) skwarki i zsypujemy je z patelni na pierożki, a całość polewamy tłuszczykiem. I gotowe :)
Subscribe to:
Posts (Atom)