Są na niebie i ziemi rzeczy o których nie śniło się filozofom. I zwykłym ludziom też. Jakież było moje zaskoczenie, gdy kumpel mój imieniem Patryk pochwalił mi się, że gdy robił pizzę, to ciasto do pizzy średnio mu ciasto wychodziło, ale odkąd zaczął kupować specjalną mąkę do pizzy to problem znikł i nie ma najmniejszego problemu, bo ciasto wychodzi perfekcyjne. Odkąd sięgam pamięcią, ciasto na pizzę robiło się ze zwykłej mąki pszennej, żadnej tam specjalnej, Moja Żona po dziś dzień ze zwykłej mąki robi bajeczne ciasto a tu ktoś wymyślił specjalną mąkę do pizzy ! Koniec świata normalnie. Myślałem jeszcze, że kumpel mnie w trąbę robi i poprosiłem o zdjęcia tej mąki tak na dowód .... i oto jedno z nich. Jednym słowem istnieje taki produkt.
[fot. by Patryk]
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
Właśnie poszukuję dobrych mąk na pizze i chcialem zapytać, gdzie kolega Patryk zaopatruje sie w tę mąkę i ile kosztuje. Będę wdzieczny za info.
Na razie zaopatrzyłem się tylko raz - to był sklep sieci Intermarche. Od tej pory nie mają takiej mąki więc gdy się skończy to poszukam pewnie w BOMI.
"Odkąd sięgam pamięcią, ciasto na pizzę robiło się ze zwykłej mąki pszennej"
Ech widać ze nie masz zielonego pojęcia jak się robi pizze, w domu robi się ze zwykłej mąki tylko dlatego że nie można kupić prawdziwej mąki do pizzy o bardzo wysokiej zawartości glutenu, mąka na zdjęciu to ściema bo widać iż jest to typ 500, czyli to jest to samo co mąka np Poznańska. Pizze wypieka się z mąki typu 0 lub typu 00. Polskie młyny również produkują mąkę na pizze ale sprzedają ją tylko w ilościach hurtowych.
No i jak widać człowiek się całe życie uczy. Pojęcia o tym nie miałem. Aczkolwiek moja Żona nadal twierdzi (i w tym popieram jej zdanie), że dobry kucharz zrobi pizzę również że zwykłej mąki.
Post a Comment